Lindesbergs Missionsförsamling
Den 16 oktober, 1858, 10 dagar innan konventikelplakatet blev upphävt, samlades ett 80-tal troende från Linde stad och socken till ett möte i Fanthyttan. Där bildades “Lindes evangelisk-lutherska missionsförening”. Beslutet var en följd av en djupgående andlig väckelse över stad och bygd.
|
“Lindes fruntimmers arbetsförening för missionen”,
hemkretsar och söndagsskola bildades vid samma tillfälle. Hemkretsarna för att de troende inom ett område skulle komma samman i hemmen för bibelläsning och bön. Dessutom beslutade man att försöka starta söndagsskolor inom de olika hemkretsarna.Den andliga väckelsen hade i början fast kontakt med kyrkan. Men så småningom började den frikyrkliga församlingstanken växa fram bl a genom några inflyttade folkskollärare, som också verkade som lekmannapredikanter inom socknen. Kretsarna kunde samlas i de olika skolhusen, eftersom de stod till missionsföreningens förfogande, enligt ett beslut av kyrkostämman 1864.
Missionshus
I början av 1880-talet är missionsföreningens frikyrklighet så framträdande att de kyrkliga myndigheterna beslutade att ta ut en avgift på 5 kronor per möte, ett stort belopp på den tiden, om verksamheten skulle fortsätta på samma sätt. Det resulterade i att på några få år hade 16 missionshus byggts i socknen.
Den stadskrets, som ingick i “Lindes evangelisk-lutherska missionsförening”, blev så småningom Lindesbergs Missionsförsamling. Exakt när stadskretsen blev självständig församling vet man inte. Men man kan förmoda att det skedde någon gång under 1880-90 talet.
1935
anslöt sig Hidingens missionsförening till Lindesbergs missionsförsamling. Missionshuset användes bl a till söndagsskolsverksamhet in på 1970-talet.
Senare har också församlingarna i Björkhyttan, Gusselby och Fornaboda anslutit sig till Lindesbergs missionsförsamling.
Missionshusen i Gusselby, Hidingen och Fanthyttan är sålda medan Björkhyttan är kvar i församlingens ägo och används mest för scoutverksamheten.