Barns rättigheter i Asien

Varje barn har ett unikt värde och är älskat av Gud – det är utgångspunkten för Evangeliska Frikyrkans fokusområde Barns rättigheter i Asien.  Fattigdom drabbar alltid barnen värst.  Evangeliska Frikyrkan samarbetar med organisationer i Bangladesh, Indien, Kambodja, Nepal och Thailand för att ge barn trygghet, skolgång och framtidstro.

Barn på väg till sin skola – inte något alla barn får glädja sig åt.  I Asien är barnarbete och barnäktenskap tyvärr en verklighet.  Genom ett långsiktigt arbete med föräldrar, lärare och makthavare i samhället arbetar man med att sprida kunskap om utbildningens betydelse.  Genom barnskyddskommittéer med ledare från kyrkan kämpar man för att sprida kunskap om barns rättigheter.

Ett par exempel på vad som görs inom programmet:

Kambodja: Nu behöver Phai Kim San inte studera i smyg längre

”Jag heter Phai Kim San, är 16 år och uppväxt i Kambodja. Mina föräldrar är bönder, men det är svårt att försörja familjen så jag måste också jobba. Jag älskar skolan och min dröm är att studera på universitetet men eftersom mina föräldrar inte stöttar mig har jag fått studera i smyg. I ungdomsgruppen fick jag lära mig att jag har rätt att forma min egen framtid och med stöd av min pastor kunde jag prata med mina föräldrar. Det har inte varit lätt men idag respekterar de mitt beslut och en dag ska de bli stolta över mig!”

Bangladesh: Nu får Eva också gå i skolan

Eva Akter är 15 år och går i nionde klass ett par timmars väg nordöst om Dhaka. När hennes mor dog 2012 fick hon och hennes syster flytta in hos farmor. Fadern arbetar som daglönare och kunde inte tjäna ihop tillräckligt för att skicka båda döttrarna till skolan. Eftersom Eva har ett fysiskt handikapp som gör det svårt för henne att gå föll valet på systern. Eva kom i kontakt med barnforum där hon kunde dela sina problem. Barnskyddskommittén kopplades in och efter en tid fick man tag på en lokal socialarbetare. Eva blev inskriven i ett utbildningsprogram för handikappade och får nu en summa pengar varje månad för att täcka sina skolkostnader!t